XII konferencja naukowo-techniczna Transformatory w Eksploatacji przeszła do historii. Od 24 do 26 maja w Hotelu Grand Lubicz w Ustce nieco ponad sto osób wzięło udział w konferencji poświęconej eksploatacji transformatorów wysokiej mocy. Organizatorami spotkania jak podczas poprzednich edycji były spółki Energo-Complex i OBRE, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie oraz firma Nynas. Do grona organizatorów dołączyło stowarzyszenie Dolivo.

Podczas trzydniowej konferencji uczestnicy mieli okazję wysłuchać interesujących referatów dotyczących eksploatacji i diagnostyki transformatorów jak również nowych trendów w konstrukcji tych urządzeń. Nie zabrakło również zagadnień dotyczących transformacji energetycznej.
Referat wprowadzający wygłosił Pan Krzysztof Bodzek z Politechniki Śląskiej, przedstawił temat Elektroprosumeryzm w praktyce.
Następne wystąpienia przedstawicieli SPIE Energotest, ENERGO-COMPLEX, OMICRON, Maschinenfabrik Reinhausen i Hitachi Energy dotyczyły prac serwisowych i diagnostycznych wykonywanych na miejscu zainstalowania transformatora jak również roli transformatora w automatyzacji sieci.

Nie zabrakło również wystąpień przedstawicieli ośrodków naukowych z Politechniki Łódzkiej, Politechniki Lubelskiej oraz Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, którzy w swoich wystąpieniach przybliżyli tematykę badań zjawisk fizyko-chemicznych zachodzących w izolacji ciekłej i stałej transformatorów i przedstawili z nich wnioski.
Dopełnieniem tematyki konferencyjnej były wystąpienia przedstawicieli producentów transformatorów jak Hitachi Energy i Trafta Sp. z o.o. którzy omówili specjalne wykonania konstrukcyjne transformatorów wykorzystywanych w sieciach zasilanych z OZE.

Uczestnicy konferencji cenią wysoki poziom merytoryczny wydarzenia, ale również możliwość spędzenia czasu na kuluarowych rozmowach. Wartością dodaną konferencji są wieczorne wydarzenia integracyjne. W tym roku uczestnicy mieli okazję gotować pod okiem Remigiusza Rączki, znanego z programów telewizyjnych kucharza ze Śląska. Pod okiem Mistrza kuchni uczestnicy zaopatrzeni w okolicznościowe fartuchy, przygotowali na kolację dania kuchni śląskiej: żur, karminadle i panszkraut.

Podczas drugiego wieczoru konferencji w klubie nocnym można było zobaczyć przedstawienie “Życie to dancing” w reżyserii Marka Rachonia z Teatru Śląskiego.
Na zakończenie konferencji wszyscy uczestnicy w hotelowym holu ustawili się do wspólnego pamiątkowego zdjęcia.